Kuchnia japońska, popularna i zdrowa

Kuchnia japońska, popularna i zdrowa

Kuchnia japońska jest uwielbiana i ceniona na całym świecie a jej miłośnicy przekonują, że jest ona jednocześnie jedną z najzdrowszych kuchni. Pełna smaku, niezwykłych kolorów, oryginalnych składników.

Poszczególne produkty są gotowane, podawane na surowo, marynowane, macerowane, pieczone i smażone. Bogactwo smaków odpowiada bogactwu właściwości odżywczych a dieta oparta na kuchni japońskiej jest lekkostrawna i w większości wypadków niskokaloryczna.

Na czym polega gotowanie po japońsku

Podstawowymi składnikami kuchni japońskiej są: warzywa, ryż, makaron, ryby, tofu, kraby, wodorosty oraz mięso. Najchętniej stosowanymi w przyrządzaniu potraw owocami są: daidai, mikan, yuzu, persimmon, gruszki Nashi, kabosu czy kasztany. Dania mięsne przygotowuje się przede wszystkim z wieprzowiny, kurczaka i wołowiny. Ogromną popularnością cieszą się owoce morza, takie jak: kalmary, krewetki czy ośmiornice a także ryby: makrela, tuńczyk, langusta czy węgorz.

Prosty i typowy dla kuchni japońskiej posiłek składa się zwykle z miseczki ryżu (gohan), zupy miso, warzyw w różnej postaci, najchętniej marynowanych oraz ryby lub mięsa. Położenie geograficzne Japonii sprawia, że do rangi najwyższej sztuki podniosła ona techniki przygotowania potraw rybnych, w tym słynnego sushi.

Ryż czyli podarunek dla kuchni świata

Kuchnia japońska identyfikowana jest szeroko przede wszystkim za sprawą ryżu. W Japonii aktualnie uprawia się kilka tysięcy odmian ryżu, do najpopularniejszych należą: koshihikari oraz akita komachi. Z ryżu wykonuje się niezliczoną ilość potraw wytrawnych i słodkich oraz słynną sake. Moda na japońską kuchnię wprowadziła na nasze stoły soję i tofu. Nasiona soi oraz ryżu służą do wyrobu past, podstawowego składnika miso oraz do marynowania ryb. Tofu to z kolei źródło białka uzupełniającego wiele potraw, preferowanego przez amatorów wegetarianizmu.

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Dla reszty świata kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi. Sushi to niewielka porcja ryżu zawinięta w liście wodorostów, można ją spożywać w takiej postaci lub wzbogacić dodatkami: surową rybą, warzywami, owocami morza. Do sushi podaje się zawsze osobno miseczkę sosu sojowego, marynowany imbir oraz wasabi. Do popicia najlepiej pasuje zielona herbata. Porcje sushi można jeść pałeczkami lub palcami.

Onigiri to kolejne danie, którego sława wyszła daleko poza granice Japonii. Bazą dania jest również ryż, taki sam jak do sushi. Onigiri ma kształt trójkąta a od spodu zwykle zawinięta jest w nori, czyli jadalne wodorosty. Porcję tak przygotowanego ryżu faszeruje się rybą, warzywami, owocami morza, ikrą lub morelą. Miłośnicy tej potrawy doceniają zabawny sposób jej dekorowania.

Daifuku to również potrawa przygotowywana z ryżu, z ryżowego ciasta i faszerowana na słodko, słodką pastą z fasoli, koniecznie z miodem i cukrem. Może przybierać wiele kolorów i kształtów. To potrawa, którą Japończycy wzajemnie się obdarowują, mająca zapewnić szczęście. Stosowana w trakcie wyjątkowych uroczystości rodzinnych.

Więcej informacji

Sprawdź sushi w Łomiankach – zobacz, jakie menu proponuje Gold Sushi

Leave a comment

Send a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *